- Houtworm
- Huisboktor
- Houtmier
- Grote houtwormkever
- Houtstralen
- Houtherstel monumenten
- Vloerherstel
- Huiszwam
- Kelderzwam
- Poriënzwam
- Optrekkend vocht verwijderen
- Vocht verdrijvende technieken
Waar voeren wij deze werkzaamheden uit?
Hoe kan houtworm worden bestreden?
Er zijn verschillende manieren om houtworm en andere houtborende insecten te bestrijden.
Wij adviseren u graag over de beste behandelmethode.
Hieronder een overzicht van de verschillende methodes en de voor- en nadelen.
Impregneren
De meest gebruikte behandeling tegen houtworm en andere insecten is het impregneren van hout. Dit gebeurt door middel van een oppervlaktebehandeling. Hierbij spuiten we met een compacte elektrische zuigerpomp een vloeistof op het hout. Deze vloeistof trekt vervolgens afhankelijk, van het type houtsoort, luchtvochtigheid en het gebruikte oplosmiddel, tussen de 0,3 en 1,5 cm in het hout.
Eenmaal in het hout getrokken doodt het direct alle larven (houtwormen) die zich aan de oppervlakte van het hout begeven. Larven die zich dieper in het hout begeven knagen zich aan het einde van de cyclus een weg naar de oppervlakte en komen op deze manier in aanraking met de pesticiden. Uit de afgezette eitjes die na de behandeling uitkomen knaagt de larve zich direct in het geïmpregneerde vergiftigde hout. Op deze manier zorgt deze behandeling ervoor dat alle levensstadia van de houtworm uiteindelijk door aanraking worden bestreden.
Na het impregneren van het hout zal het oplosmiddel verdampen en het hout opdrogen. In het opgedroogde hout blijft pesticide in de houtvezel achter. Afhankelijk van het gebruikte middel, percentage pesticiden, temperatuur en de luchtvochtigheid blijft de achtergebleven pesticiden actief in het hout. Bij de De houtworm service geven we 10 jaar garantie op de behandeling. Dit kunnen we doordat we met een hoog percentage bestrijdingsmiddel en een kwalitatief goed oplosmiddel werken.
Voor deze behandeling is het noodzakelijk dat het hout blank en onbehandeld is. Dit betekent dat het hout vrij moet zijn van beits, verf, olie of vernis.
Voordelen: Relatief goedkoop, effectief tegen alle houtborende insecten met uitzondering van bonte knaagkever, werkt zowel curatief (direct dodelijk) als preventief voor alle houtborende insecten. Geeft een bescherming tegen houtworm en houtborende insecten voor een periode van 10 jaar.
Hieronder de verschillende pesticiden die wij voor deze behandeling gebruiken en de voor- en nadelen van beide middelen.
Oliebasis
Werkzame stof: Permethrin
Oplosmiddel: Destillaten (aardolie) en Ethanol
Doorluchttijd na behandeling: 48 uur
Voordelen: Het olieoplosmiddel zorgt ervoor dat er bij contact met het hout een open structuur ontstaat in de poriën, hierdoor kan het bestrijdingsmiddel beter intrekken dan een product dat is opgelost in water.
Nadelen: Behandelde ruimte mag tot 48 uur na de behandeling niet worden betreden. Geur is ook na die tijd aanwezig maar niet meer schadelijk.
Waterbasis
Werkzame stof: Permethrin of Bifentrhin
Oplosmiddel: Water
Doorluchttijd na behandeling: 4 uur
Voordelen: Behandelde ruimte mag na 4 uur doorluchten al betreden worden en er is geen geur meer waarneembaar.
Nadelen: Als het middel opgelost is trekt water minder goed in het hout. Dit zorgt ervoor dat het in sommige situaties minder effectief is. Ook moet het middel 2-3 maal achter elkaar aangebracht worden. Dit maakt de behandeling kostbaarder.
Welke van deze twee middelen is het beste?
Beide middelen die we gebruiken zijn van hoge kwaliteit.
Het middel op waterbasis heeft een hoger percentage werkzame stof dan het product op oliebasis, alleen trek dit minder goed in. Het middel op oliebasis trekt beter in het hout, alleen zorgt de sterke damp van de olieoplossing ervoor dat de ruimte 48 uur niet betreden mag worden. Wij brengen graag voor u de voor- en nadelen voor uw specifieke situatie in kaart. Omdat voor ons resultaat voorop staat kiezen we standaard altijd voor een product op oliebasis. Hieronder een aantal standaard situaties waarin wij kiezen voor een product op waterbasis.
Tijdens renovatie van de slaapkamer zijn er uitvliegopeningen van gewone houtwormkevers aangetroffen in de vloerplanken. Deze moeten behandeld worden voordat er een nieuwe laminaatvloer overheen gelegd wordt. De houten planken zijn droog en nooit geschilderd geweest. De naast gelegen kamer is een kinderslaapkamer.
In deze situatie waarbij het om een houtwormsoort (gewone houtworm) gaat die zich aan de oppervlakte van de planken begeeft is een oplosmiddel op waterbasis geschikt en afdoende door te dringen op de plek waar de larven (houtwormen) zich bevinden. De aanwezigheid van een naastgelegen kinderkamer maakt het lastig om de verdieping 48 uur niet te betreden. In een situatie als hierboven zouden we adviseren om op waterbasis te impregneren.
Sommige houtwormbestrijdingsbedrijven adverteren met “nieuwste technieken” of “gepatenteerd product”. In deze gevallen wordt het bestrijdingsmiddel op waterbasis bedoeld. Echter is dit product al meer dan 5 jaar op de Nederlandse markt in gebruik. Wij vinden het belangrijk om per situatie te bekijken welk product het beste toegepast kan worden bij de klant. Om die reden hebben wij als De houtworm service ervoor gekozen om beide producten aan te bieden en samen met de klant te bepalen welk product het meest geschikt is om te gebruiken tijdens het impregneren.
Injecteren
Injecteren is een techniek waarbij we een gat van 6 – 10 mm in het hout boren. In dit gat slaan we een injectieplug. In deze injectieplug spuiten we met een injectiepistool onder hogedruk een bestrijdingsmiddel. Dit bestrijdingsmiddel kan niet uit de plug lopen doordat een klein kogeltje het gat van de plug afsluit na het verwijderen van het injectiepistool.
Het bestrijdingsmiddel wat opgesloten zit in de door ons geboorde boorgat, trekt vervolgens rondom het boorgat in het hout.
Deze injectietechniek is alleen noodzakelijk als er larven van de grote houtworm in de balken zitten. Deze bevinden zich namelijk in de kern van de balk. Het kan wel tot 5 jaar duren voordat deze zich naar de oppervlakte knaagt. Een impregneerbehandeling is dan ook niet afdoende als er sprake is van grote houtworm.
In welke situatie kan er nog meer geadviseerd worden om te injecteren?
In sommige situaties waarbij er extreme huisboktor schade is dan kan het ook als aanvullende bestrijdingstechniek worden toegepast. Bijvoorbeeld als er in een constructie boomstammen gebruikt zijn die niet goed ontschorst kunnen worden. Of balken die aan een of meerdere zijdes niet bereikbaar zijn tijdens het impregneren.
Injecteren is een techniek die zelden op zichzelf staand toegepast wordt. In de meeste situaties zal het injecteren toegepast worden in combinatie met het impregneren.
Geschilderde of gebeitste balken kunnen wel door ons geïnjecteerd worden, echter kunnen wij op deze behandeling géén garantie afgeven. We zijn van mening dat het wel constructieve schade kan voorkomen, echter geen 100% garantie geeft op het doden van de larven. De kans op oppervlakte schade blijft aanwezig als de buitenzijde van de balken niet geïmpregneerd kunnen worden door de aanwezigheid van verf of beits.
Voordelen: Met deze techniek kunnen dieper gelegen boorgangen worden bereikt
Nadelen: opzichzelfstaand is deze techniek niet afdoende om 100% garantie af te kunnen geven, moet bij voorkeur in combinatie met impregneren.